De vorba cu Aurora Liiceanu: despre timpul liber al adolescentilor

De cate ori  nu am catalogat timpul liber al adolescentilor  ca „timp pierdut”? De cate ori nu am spus: „Sta toata ziua la calculator!”, „Nu face nimic util!”, „Nu se ridica de pe canapea, tot ceea ce face este sa se joace!”? Este iunie, vacanta bate la usa si in curand tot timpul adolescentilor nostri se va transforma in „timp liber”. Oare si in timp pierdut?

Va invitam miercuri, 19 iunie, ora 18.30la intalnirea „Intre noi, parintii – de vorba cu Aurora Liiceanu” sa discutam despre timpul liber al adolescentilor, despre distractiile si tentatiile specifice acestei varste, despre hobby-uri si voluntariat ca alternative ce pot modela frumos caracterul unui adolescent.

Dezbaterea va fi gazduita de psihologul Aurora Liiceanu si psihoterapeutul Simona Tofan, ca parte  a seriei de evenimente lunare organizate in cadrul programului Intre noi, parintii. Invitati la eveniment sunt si tineri voluntari ai asociatiei Tasuleasa Social care vor vorbi despre voluntariat si ce poate aduce o astfel de experienta in viata unui adolescent.

Vacanta vine pentru adolescenti cu planuri si sperante: iesiri cu prietenii, excursii, tabere la mare sau la munte. Mai mult ca oricand, timpul petrecut cu grupul de prieteni devine esential. Referindu-se la acest aspect, psihologul Aurora Liiceanu spune: „Fara indoiala ca personalitatea copiilor se dezvolta in relatie cu ceilalti, dar se constata tot mai mult ca latura afectiva, atasamentul si reperele adulte trebuie exersate pe drumul catre maturizare in familie, in timp ce curiozitatea, motivatia si nevoia de repere similare in cunoastere trebuie exersate cu cei de aceeasi varsta.”

De la entuziasm si bucurie nemasurata la tristete si plictiseala este doar un pas iar aceste schimbari pot conduce la tensiuni intre parinti si adolescenti. „Este perioada in care atat parintii cat si adolescentii isi pot petrece timpul altfel impreuna, este perioada in care se poate comunica mai mult, cu mai multa intelegere pentru nevoile sau limitele fiecaruia, se fac lucruri impreuna. Este perioada in care ar trebui sa se puna accent pe calitatea relatiei, nu pe numarul obiectivelor turistice vizitate sau pe bugetul alocat concediului.”, spune Simona Tofan, psihoterapeut si consultant in programul Intre noi, parintii.